"תיזהר שלא יישפך", "תיזהרי שזה לא ייפול"
"רק אם אני אשכב לידו, הוא יירדם"
"אם אני לא אשב איתה, היא לא תלמד לבד"
"הוא לא מסוגל לשבת ליותר מכמה דקות, מה הוא יעשה בכיתה א'?"
איך תינוק לומד ללכת? הוא מתאמן ומתאמן, בהתחלה מועד ונופל הרבה פעמים, אך חוזר ומתאמן שוב ושוב. איך זה שכל תינוק מצליח ללכת בסוף? בזכות האופטימיות שיגיע למטרה, האומץ לנסות שוב ושוב והאמונה של הסביבה בו שיצליח.
אבל בשעה 7:00 בבוקר כשבן ה-5 מוזג את החלב לקערת הקורנפלקס, לא תמיד אנחנו אופטימיים שיצליח, לא תמיד יהיה לו את האומץ לנסות (כי הוא יודע מה יקרה אם יישפך...) ולא תמיד אנחנו ההוריים נהיה פנויים כדי להראות לו שאנו מאמינים בו שיצליח (הרי השעה 7:00 בבוקר..). אז איך הוא ילמד להכין לעצמו ארוחת בוקר? ואיך הוא ילמד להתרחץ לבד? ואיך היא תלמד להכין שיעורים? ואיך הם ילמדו להסתדר האחד עם השני? ואיך היא תלמד להירדם בכוחות עצמה?
מה אומרת גישת הורות בריאה?
כדי ללמוד ולהצליח צריך רצון ואמונה. כיצורים אנושיים אנו נולדים עם הרצון והצורך להתפתח, לחקור וללמוד. כדי שצורך זה ימומש, כל אחד צריך שיאמינו בו. ילד יאמין בעצמו אם יחשוב שהסביבה שלו (הוריו) מאמינה בו. נחזור רגע לדוגמא הראשונה ונתבונן מנקודת מבטו של הילד: מה אני חושב שאמא חושבת עלי, כשאני מוזג את החלב? אם אמא צועקת "ממי, תיזהר שלא יישפך", כנראה אמא חושבת שאני לא מסוגל למזוג את החלב מבלי לשפוך. מה יקרה? יכול להיות שיעדיף לא לנסות שוב למזוג כי אם זה יישפך לו אמא שלו תכעס שלא נזהר או שזו תהיה נבואה שמגשימה את עצמה, הוא ימזוג ויישפך ואז אמא תכעס שנשפך. המסקנה שלו - אני לא מסוגל למזוג בלי לשפוך, אז שאמא תמזוג וזהו!
הילדים קולטים הכל! הם קולטים מעולה את מה שאתם חושבים, במיוחד כשמדובר בהם. ככל שנראה להם שאנחנו מאמינים ביכולות שלהם, במסוגלות שלהם, ניתן להם יותר אחריות, נרבה להגיד מה "כן" הם יכולים ופחות מה "לא" – הם גם יאמינו בעצמם. נחזור לדוגמא שלנו והפעם נחשוב מה עובר בראש של הילד כשאמא שלו מגיבה כך: "איזה ילד עצמאי אתה, שאתה מנסה למזוג לך חלב לבד". מה יקרה? ירצה להתאמץ מאוד כדי להצליח. ואם יישפך לו? לא נורא, כי אמא שלו מאמינה בו שאם ינסה בסוף גם יצליח.
אז לפני שאתם מגיבים בפעם הבאה, עצרו ותבדקו - מה אתם באמת חושבים עליהם? כמה אתם מאמינים שהם מסוגלים? שהם יכולים להיות אחראיים? ללמוד לבד? להיגמל? להירדם בעצמם? להתעורר לבד בבוקר?
"כל מה שילד צריך, זה מבוגר אחד שיאמין בו" (הרב שלמה קרליבך)
בדקו האם כל אחד מבני הבית מרגיש שהוא יכול?
- האם הוא מרגיש שיש לו עצמאות?
- האם הוא מרגיש שיש לו אחריות?
- האם הוא מרגיש שמאמינים בו?
Comments